چت جیپیتی ایرانی که در بحران هم کار میکند
- شناسه خبر: 12303
- تاریخ و زمان ارسال: 29 تیر 1404 ساعت 8:32

متخصصان داخلی در یک شرکت دانشبنیان یک سکوی هوش مصنوعی تولید کردهاند که نیازی به سرورهای خارجی ندارد.
به گزارش آوای قیروکارزین به نقل از خبرگزاری فارس؛ در شرایط بحرانی کشور وجود زیرساختهای بومی بدون نیاز به سرورهای خارجی میتواند کمک موثری در تأمین امنیت سایبری کند. ضمن این که با توجه به رقابت جهانی در زمینه هوش مصنوعی، داشتن یک سکوی بومی میتواند به افزایش توانمندیهای علمی و فنی کشور کمک کرده و آن را در عرصه بینالمللی مطرحتر کند.
یک شرکت دانشبنیان پیشرو در حوزه هوش مصنوعی، با تخصص در زمینه مدلهای زبانی بزرگ (LLM) با تعدادی از جوانان دانشگاه شریف سکو یا پلتفرم هوش مصنوعی کاملا بومی ساختهاند که سرورهای آن داخل ایران است.
این هوش مصنوعی سال گذشته تولید شده و 6 ماه قبل از آن، داده به آن آموزش داده شده است. در نمایشگاه پیشگامان پیشرفت در حسینیه امام خمینی(ره) نیز که دستاوردهای شرکتهای خصوصی حضور داشتند، این محصول ارائه شد.
این سرویس هوش مصنوعی، پلتفرم کاملا بومی است و سرورهای آن داخل ایران است و برای کدنویسی و سئوالات میتوان از آن استفاده کرد.
یک تیم از دانشگاه شریف حدود دو سال است که برای این محصول تلاش کرده و آن را توسعه دادند و در حال حاضر به سطوحی که قابل قبول و رقابت است، رسیدهاند.
صادق علیزاده رئیس هیئتمدیره این شرکت در گفتوگو با خبرنگار فارس گفت: با توجه به زیرساخت محدود از موتورهای موجود استفاده کردیم. دادههای داخلی به آن تزریق شده و سعی کردیم به سمت بومیسازی محصول حرکت کنیم.LLM (مدل زبانی) یک مدل است که پشت آن قرار میگیرد؛
وی افزود: ما به جز LLM (زبانی)، VLM هم داریم (صوتی و تصویری). فعلا فقط صوتی آن استفاده میشود. متنی آن نیز در دسترس عموم است. تصویری هم داریم زیر بار میرویم و تلاش میکنیم که بهزودی در دسترس عموم قرار بگیرد.
علیزاده در توضیح مقایسه این سکو با سایر پلتفرمهای معروف مانند چتجیپیتی و دیپسیک عنوان کرد: دیپسیک روز اولی که شروع کرد نمیتوانست با چتجیپیتی رقابت کند و ظرف یک و نیم سال به آن رقابت رسید و خودش را عرضه کرد. ما هم در همان مسیر حرکت کردیم و الان به کیفیت قابل قبولی رسیدیم.
وی در ادامه گفت: دستیابی به این پلتفرم، مانند سایر سکوها خیلی ساده و از طریق شماره تلفن است. ما تاریخچه را نگه میداریم و طبیعتا این تاریخچه برای هر فرد است و دیگران به آن دسترسی ندارند و ورود با شماره تماس درواقع برای امنیت است.
این فعال فناور با اشاره به این که این پلتفرم خیلی مصرف سخت افزار زیادی دارد، اظهار کرد: ما خیلی نگران حملات دیداس (DDoS) هستیم (حمله سایبری که در آن مهاجم با ارسال حجم عظیمی از ترافیک اینترنتی سعی در از دسترس خارج کردن آن دارد. این حمله باعث میشود که کاربران واقعی نتوانند به سرویسها دسترسی داشته باشند.) به همین دلیل برای حفظ امنیت در این زمینه کاربران باید با تلفن وارد شوند و اجازه نمیدهیم بدون این کار دسترسی داشته باشند.
علیزاده خاطرنشان کرد: اگر در شرایط بحران مثل جنگ موقتا اینترنت داخی شود، کاملا سرویس ما پابرجاست زیرا ما روی سرورهای داخلی میزبانی (Hosting) میکنیم و این کار برای حفظ امنیت داده است. امیدوارم با این ابزار بومی در این شرایط گام کوچکی برای مردم برداشته باشیم و مردم بتوانند با استفاده از آن به اطلاعات مورد نیاز دست پیدا کنند.